Kā gan laba oma un treniņš var būt savstarpēji saistīti? Visa pamatā ir sportistu stāvoklis, ko var pielīdzināt vieglam reibumam. Vai esi manījis, ka intensīva treniņa laikā trenažieru zālē bez noguruma tiek sajusta arī tīrā bauda, kas pabīda saspringumu un sāpes fonā? To sauc par «skrējēja eiforiju».


Kā šī sajūta rodas?

Ilgstošu treniņu laikā līdzās adrenalīnam mūsu organismā izdalās arī endorfīni. Pateicotiem šiem endorfīniem mazinās sāpes noslogotajos muskuļos, paaugstinās reakcija un organisms pielāgojas intensīvai slodzei ātrāk. Vai vēlies no trenažieru zāles apmeklējuma gūt ne vien labumu, bet arī baudu? Stāstām, kā intensīvas slodzes laikā panākt endorfīnu pieplūdumu!

Vingrinājumi možam garam: skrienam pēc eiforijas!

Pacilātai omai, mudram garam un ķermenim ir jāskrien pakaļ. Šā vārda tiešajā nozīmē. Tāpēc slēdz iekšā ritmiskāku mūziku un kāp uz skrejceliņa! Ja laikapstākļi ir labvēlīgi, sarīko treniņu ārā.

5 soļu skriešanas plāns:

1. 7 minūtes, 1 piegājiens

2. 3 minūtes, 1 piegājiens

Uzņem līdz pat 80% lielu ātrumu

3. 25 minūtes, 1 piegājiens

Straujš paātrinājums līdz 60% no maksimālā ātruma

4. 3 minūtes, 1 piegājiens

5. 3 minūtes, 1 piegājiens

Ātrumu pamazām samazini

Šāds intervālais kāpinājums aktivizē organismā ķēdes reakciju, kuras rezultāts ir emocionālais uzplaiksnījums. Tas arī bija mūsu mērķis! Pēc 3 minūšu ilgā skrējiena pamazām samazini ātrumu līdz 60% no sava maksimālā ātruma un turpini skrien sev ērtā tempā vēl 20-25 minūtes, kamēr nesajūti enerģijas pieplūdumu. Kad atmostas otra elpa, izdari vēl vienu kāpinājumu un skrien, kamēr nesajūti eiforiju. Bet ne ilgāk par 3 minūtēm! Tad tempu pamazām samazini, taču neapstājies. Sajūti, kā pār ķermeni plūst enerģija! Tagad vari pāriet pie spēka vingrinājumiem, piemēram, piestrādāt pie krūškurvja.

Spēka vingrinājumi dāvā eiforijas pieplūdumu! Smaga treniņa laikā apkārtējā pasaule kļūst spilgtāka, smaržas un krāsas – izteiksmīgākas, un parādās neizsmeļamais spēku pieplūdums. Tas viss pateicoties endorfīniem, ko ražo smadzenes, kamēr tu muskuļus trenē. Pieredzējuši atlēti piekritīs: intensīvie treniņi ir labākais veids, kā saglabāt lielisku omu neatkarīgi no mainīgajiem laikapstākļiem un personīgajiem pārdzīvojumiem. Dažkārt stieņa spiešana guļus spēj iepriecinās svarcēlāju vairāk, kā saule. Sports – labākais psihologs!

Spēka vingrinājumi: gūstam kaifu

Cipars uz svara nav no svara ☺. Tu trenējies savai baudai! Piedomā pie tehnikas un izbaudi sajūtas muskuļos.

Lai treniņš sniegtu arī patīkamas ķermeņa metamorfozes, pēc un pirms intensīviem treniņiem lieto BCAA.

Pēc spēka vingrinājuma uzlabojas oma, savukārt enerģija plūst pāri malām! Pienācis laiks uztrenētajiem muskuļiem sniegt atpūtas brīdi. Jogas asanas un muskuļu stiepšanas vingrinājumi palīdzēs noņemt lieko stresu, pilnībā atslābināties un mazināt muskuļu sāpes nākamajā dienā.