Saprotams, ka šajā rakstā runa ies ne jau par pašsaprotami kaitīgo smēķēšanu un alkohola lietošanu: esam pārliecināti, ka šajā ziņā esi pietiekami advancēts. Šoreiz vēlamies pastāstīt par 7 ne tik acīmredzamiem, taču veselību nebūt ne mazāk postošiem ieradumiem. Tu uzzināsi, ar ko var atspēlēties nolaidība mutes dobuma higiēnā, hroniskais miega trūkums, uzturs ar zemu tauku saturu un vēl daži izplatīti uzvedības paterni, kas, ļoti iespējams, attiecināmi arī uz tevi.

1. Bezjēdzīgās uzkodas

Veselība paredz apzinātu pieeju, savukārt bezdomīgās uzkodas ir tam pilnīgs pretstats.

Pacienājoties ar konfekti no viena kolēģa galda un pēc kāda laika iegraužot cepumu no otra, mēs, paši no neapzinādamies, uzņemam simtiem neveselīgo kaloriju. Uz šo pašu attiecināma čipsu graušana filmas seansa laikā un saldumi pēc emocionālās telefona sarunas. Bieži vien par šādu uzkodu iemeslu kļūst nevis izsalkums, bet gan īslaicīga izklaidība vai stress. Vēlies kļūt vesels un palikt lieliskā fiziskā formā? Attīsti apzinātu pieeju. Iemācies uzklausīt savu ķermeni, atšķirt patieso izsalkumu un emocionālo impulsu. Plāno uzkodas iepriekš un mācies aprobežoties ar nelielu popkorna bļodiņu „ģimenes pakas” vietā.
2. Hroniskais bezmiegs

Līdzīgi kā ar nekvalitatīvu mutes dobuma higiēnu, regulārs bezmiegs mēdz izraisīt organismam daudz nopietnākas sekas, nekā tas varētu šķist sākumā. To vidū ne jau tikai enerģijas, koncentrēšanās trūkums un nelāga oma. Mazāk kā 6 stundu ilgs miegs novājina imūnsistēmu, noved pie hormonālā fona traucējumiem, svara pieauguma, cukura diabēta un līdz pat četrām reizēm palielina insulta risku.

Jāpatur prātā, ka mūsu organismam „tīk” stabils grafiks – tas veicinās tā optimālu darbu bez traucējumiem un stresa. Tāpēc, bez obligātajām 7-8 miega stundām ik dienu, centies organizēt savu dienu tā, lai dotos pie miera vienā un tajā pašā stundā gan darba dienā, gan brīvdienā.

3. Nepietiekami kvalitatīva mutes higiēna

Uz šo pašu attiecināma: neregulāra zobu tīrīšana (retāk par divām reizēm dienā), zobu diega neizmantošana un zobārsta vizīšu ignorēšana ar zobu profilaktiskās tīrīšanas mērķi (ik pēc pusgada). Tev šķiet, ka ļaunākais, pie kā var novest švaka zobu un smaganu kopšana, - ir kariess? Nebūt nē! Sekas var būt visnopietnākās un tiešā veidā uz mutes dobumu nemaz neattiekties. Viss tāpēc, ka baktērijas no iekaisušām smaganām spēj viegli nokļūt pašā organismā, kur kļūst par iekšējo saslimšanu un pat dzīvībai bīstamu saslimšanu iemeslu.

To vidū: insulti, sirds lēkmes, daži vēža veidi. Lai tik nevēlamas veselības problēmas novērstu un papildus gūtu glītu smaidu, iegādājies zobu diegu un pielieto to pirms zobu tīrīšanas divreiz dienā. Tāpat uzliec uz viedtālruņa atgādinājumus par vajadzību veikt plānveida zobu tīrīšanu klīnikā divreiz gadā.
4. Enerģētiskie dzērieni

Neraugoties uz to, ka pēdējā laikā kafija nostiprinājusi pozīcijas kā galvenais uzmundrinošais dzēriens, vēl aizvien atrodas cilvēki, kas enerģiju rod no enerģētiskajiem dzērieniem. Atkarībā no zīmola un apjoma vidēji šie dzērieni satur no 80 līdz 160 mg kofeīna. Salīdzinājumam – vienā kafijas tasē vidēji ir 100 mg kofeīna.

Šķiet, ka viens-divi dzērieni neko sliktu nesniegs, taču tas nav vis tik vienkārši. Lieta tāda, ka nereti tie satur cukuru apjomā no 27 līdz 54 g uz vienu porciju un augu ekstraktus ar mērķi spēcināt mentālo fokusu un sniegt uzmundrinošo efektu. To sastāvā ir papildus kofeīns – no 40 mg līdz 1 g. Rezultātā sanāk sprādzienbīstams maisījums, kas paaugstina asinsspiedienu, izraisa cukura sakoncentrēšanos asinīs, veicina svara pieaugumu, nervozitāti un biezmiegu, kā arī bojā zobu emalju.

Turklāt, tie, kas lieto enerģētiskos dzērienus, ar vienu vienīgu kafijas tasi bieži vien neaprobežojas, papildus izdzerot vēl dažas. Šāda kombinācija veselībai ir patiešām bīstama. Atceries, ka ieteicamā kofeīna norma veselam pieaugušam cilvēkam ir ne vairāk par 400 mg. Centies to nepārsniegt un vislabāk enerģētiskā dzēriena vietā izvēlēties vienu (maksimums divas) kvalitatīvas svaigi vārītas kafijas tases dienā.

5. Nepārejoša trauksmes sajūta un stress

Diemžēl, ne viens, ne otrs nepaliek tikai un vienīgi trauksmaino domu līmenī, bet gan „palaiž saknes” daudz dziļāk, burtiski atņemot mums veselību un jaunību. Pārdzīvojumi un bailes izprovocē strauju kortizola, stresa hormona, līmeni, kas, līdzīgi domino efektam, mūsu organismā aktivizē negatīvo seku kaskādi. To vidū: paaugstināts asinsspiediens, audu un asinsvadu bojājumi, straujš imunitātes kritums, traucējumi kuņģa-zarnu traktā, hormonālie traucējumi, izsitumi uz ādas, matu izkrišana, miega problēmas un daudzi-daudzi citi...

Māka nezaudēt kontroli un neļaut bailēm un izmisumam paralizēt tavu apziņu – svarīgas prasmes, kas noder ikvienam. Tas, kādi instrumenti vislabāk piemēroti tev, pateiks priekšā tevis paša iepazīšana. Universālie paņēmieni iekļauj: atteikšanos no kofeīna un cukura, pareizu elpošanu, meditāciju, jogas nodarbības, mūziku un laiku, kas tiek pavadīts tuvāko un vismīļāko cilvēku lokā.
6. Strikts nē taukiem

Ilgu laiku šim makroelementam patiešām nav bijusi tā labākā reputācija. Tika uzskatīts, ka tauki veicina svara pieaugumu, aizsprosto artērijas un paaugstina sirds saslimšanu risku. Taču pēdējo gadu pētījumi norāda uz absolūti pretējo. Noteiktas tauku grupas – mononepiesātinātie un polinepiesātinātie, kā arī dažie piesātinātie tauki ir organismam svarīgi un var kalpot par augsti kvalitatīvu enerģijas avotu, aizstājot ogļhidrātus.

Tauki no avokado, riekstiem un sēklām, zivs ar augstu tauku saturu, olīveļļas un kokosriekstu eļļas uzlabo ādas un matu kvalitāti, palīdz saglabāt normālu svaru un pat notievēt, samazināt ar cukura diabētu saistīto saslimšanu riskus, dažas vēža saslimšanas, samazina iekšējos iekaisumus, kā arī uztur galvas smadzeņu darbu, kas par 60% sastāv no taukaudiem.

7. Mobilo ierīču lietošana pirms gulētiešanas

Kāpēc, beidzot nokļūstot gultā pēc ilgās darba dienas, tev stundām ilgi neizdodas aizmigt? Viens no iespējamiem iemesliem ir pieķeršanās elekroniskajiem gadžetiem. It kā jau nevainīgā soctīklu lentas šķirstīšana vai mīļākā seriāla apskate planšetē traucē mehānismiem, kas atbild par mūsu miega kvalitāti un ilgumu.

Tam pie vainas ir ekrānu izstarotās gaismas, kas ierobežo miega hormona melatonīna izstrādi. Risinājums šai problēmai ir viens – atteikties no telefona un to ciltsbrāļiem vismaz stundu pirms došanās Morfeja apskāvienos. Par veselīgāku informācijas un iedvesmas avotu, kā jau tu spēj paredzēt, kļūs vecā labā grāmata papīra formātā (nē elektroniskā).

Sakot ardievas šiem ieradumiem un uzvedības īpatnībām, tu automātiski vairākkārt samazināsi bīstamo saslimšanu attīstības iespēju. Turklāt, spersi papildus soļus pretī harmoniskai, produktīvai un laimīgākai dzīvei.

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.